Aktualizováno: 19. 3. 2020 13:15
Posilněte imunitu pomocí fermentované zeleniny
Jak už víte ze shrnujícího článku o koronoavirové infekci, aktuálně je velmi důležité starat se o naši imunitu a snažit se ji co nejvíce podporovat. Nabízíme jeden ze způsobů, který rozhodně není žádná věda a zvládnete ho v pohodlí domova.
Jedná se o fermentaci neboli kvašení. Fermentací podpoříte především mikrobiotu sídlící ve střevech, což pozitivně pocítí celé tělo. Viditelným rozdílem může být to, že vás neochromí sezónní nachlazení nebo i aktuální virová infekce. Fermentované potraviny jsou také výživově bohatší, nabité vitamíny C a B, a působí jako přírodní antioxidanty.
Fermentace neboli kvašení je proces, který způsobují mikroorganismy. Nárůst mikroorganismů vytvoří (obvykle kyselé) prostředí chránící potravu před mikrobiálním hnitím a kontaminací toxiny.
Jak na kvašenou zeleninu?
Pro zeleninové kvašení se hodí v zásadě všechny druhy zeleniny. Vhodnější jsou však ty, které mají pevnou strukturu. Zelenina s vysokým obsahem vody např. rajčata získá kvašením kašovitou konzistenci. I tak ale můžete zkusit např. těstoviny a omáčku z kvašených rajčat.
A jaký je postup?
- Zeleninu si nakrájejte, vložte do větší nádoby a přidejte sůl.
- Sůl můžete použít mořskou nebo himalájskou v množství 20 g soli na 1 kg zeleniny.
- Můžete kvasit třeba jen zelí nebo smíchat více druhů dohromady. K zelí jde skvěle řepa, mrkev, topinambury nebo různé druhy ředkví.
- Napěchujte vše do láhve tak, aby byla zcela plná.
- Pokud zelenina nepustila tolik šťávy, aby byla zcela ponořená, dolijte trochou převařené vody a pak uzavřete šroubovacím uzávěrem, nechte tři dny prokvasit v pokojové teplotě, poté ochutnejte, a pokud vám už tak chutná, dejte do chladu.
- Čím déle bude v teple, tím bude prokvašenější a kyselejší.
Jak si vyrobit mléčný kefír, kombuchu nebo kvašenou limonádu najdete v tomto článku.
Ostatní zdroje:
Rychlý a zdravý chléb z ovesných vloček pro celou rodinu
Spousta lidí aktuálně netrpí nouzí o mouku, ale pojďme si zkusit upéct velmi snadný chléb z ovesných vloček. Ovesné vločky jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny (A, D, B) a minerální látky (draslík, měď, sodík, zinek a železo). Stejně jako houby obsahují betaglukany, které posilují naší imunitu. Ano, vločky obsahují sacharidy, ale jde o ty pomalé, které se nám uvolňují v těle postupně a dodávají nám energii delší dobu oproti rychlým cukrům. Zasytí, ale nezaplácnou naše střeva.
Podpořte tak své zdraví a pusťte se do následujícího receptu!
Ingredience:
- 250 g ovesných vloček
- 250 ml vody
- 2 vejce
- 100 g tvarohu
- 1 lžička soli
- 1 lžička sušeného česneku
- prášek do pečiva
- máslo a strouhaný kokos na vymazání formy
- něco navíc: můžete přimíchat semínka - dýňová, konopná, lněná anebo špetku tymiánu (uklidňuje a odstraňuje nervové vyčerpání)
Postup:
- Vločky si předem namočíme na 30 minut do vody (aby se nasákly a změkly).
- Po 30 min přidáme 2 žloutky, tvaroh, česnek, sůl (semínka, tymián dle libosti) a jemně vmícháme prášek do pečiva.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do vločkové směsi.
- Vymažeme si formu (záleží na vás jaký chcete mít tvar chleba) a vlijeme do ní těsto.
- Pečeme na 180°C cca 50-60 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a můžeme si ho vychutnat ke snídani např. s domácí marmeládou, šunkou, sýrem či vajíčkem natvrdo.
Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/34891-chleb-z-ovesnych-vlocek/
Pokud přeci jen dáváte přednost klasickému chlebu, ale nemáte aktuálně doma droždí, vyzkoušejte tip na domácí chléb bez droždí od pana Cuketky: https://youtu.be/WzKVM9votR4
Zeleninové kari
Zeleninové kari je plné čerstvých surovin a vitamínů, které jistě potěší váš mikrobiom a podpoří imunitu. Jeho příprava je navíc snadná a rychlá, celý recept zvládnete uvařit za hodinu. Tak směle do toho :)
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 větší cuketu
- 1 velkou batátu nebo 3 mrkve
- 1 papriku
- 2 stroužky česneku
- 200g cizrny v plechovce
- 1 plechovku drcených rajčat (cca 400g)
- 1 plechovku kokosového mléka (cca 400ml)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa
- 1 lžička soli
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička chilli
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- čerstvý koriandr nebo petrželka
- 2 hrnky jasmínové rýže
- 3 hrnky vody
- 2 lžičky soli
- šťáva z půlky citronu
Postup:
- Začneme tím, že si oloupeme batátu, nakrájíme ji na stejně velké kostky a dáme na 12 minut napařit (podobně jako třeba knedlíky). Pokud jste místo batáty zvolili mrkev, tento krok vynechte.
- Cuketu, papriku, případně mrkev, nakrájíme na stejně velké kostky.
- Česnek nakrájíme na drobné kousky.
- V hrnci si rozpálíme olej, přidáme na něj česnek, kurkumu, chilli, račatový protlak a ocet. Vše necháme spojit a probublat asi 3 minuty.
- Poté do pánve přidáme nakrájenou zeleninu a všechno společně promícháme.
- Vše zalijeme kokosovým mlékem a drcenými rajčaty. Přidáme sůl a celý obsah pánve znovu důkladně promícháme.
- Vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Mezitím připravíme rýži. Pokud nemáte doma rýžovar, postačí obyčejný hrnec. Nejprve rozehřejeme troubu na 200°C.
- Rýži propláchneme vlažnou vodou.
- Ve velkém hrnci rozpálíme olej a rýži na něm orestujeme. Zalijeme vodou, přidáme sůl a počkáme až bude voda těsně pod povrchem rýže. V tu chvíli hrnec přiklopíme pokličkou a dáme ho do předehřáté trouby.
- Troubu hned vypneme a rýži v ní necháme dojít na 20 minut. Poté hrnec vyndáme, odklopíme pokličku a necháme odpařit páru.
- Do pánve ze zeleninovým kari přidáme na závěr propláchnutou cizrnu a citronovou šťávu, vše promícháme a máme hotovo.
- Jídlo na talíři ozdobíme čerstvými bylinkami.
Inspirováno receptem od Deliciously Ella: https://youtu.be/Lxq2JhUBZx0
17. 3. 2020 12:19
Hustá cibulová polévka, kterou zvládne každý!
Pojďte si zpříjemnit domácí karanténu vůní cibulové polévky, která poskytne vašemu tělu dostatek živin a podpoří vaši imunitu. Nebude potřeba chodit ani do obchodu, ingredience najde každý doma i v době karantény. Do vaření můžete zapojit i děti, je to snadný a zdravý recept pro každého.
Tak pojďme na to!
Ingredience (na 4 porce):
- 8 středně velkých cibulí (cibule je přírodní antibiotikum, obsahuje vitamín C a podporuje imunitní systém)
- 3 hrsti červené čočky (bohatá na bílkoviny, vlákninu a je dobře stravitelná - nenadýmá)
- 2 hrsti sušených/ čerstvých hub (tip: hlíva ústřičná obsahuje betaglukany, které podporují naši imunitu)
- 2l vývaru/ vody (vývarem uděláte dobře svému mikrobiomu)
- pepř, sůl, bobkový list (bobkový list podporuje trávení)
- 3 lžíce oleje/sádla
Postup:
- Cibuli si nakrájejte na hrubá půlkolečka a vložte na rozpálený olej/sádlo. Nebojte se plotýnku pustit na plný výkon, cibuli je potřeba pořádně opéct. Nezapomeňte hbitě míchat. Až cibuli začnou naskakovat hnědé flíčky a začne se tvářit, že se určitě v příští vteřině připálí,přilejte cca 1dcl vody - rozpustí malé přípečky, které dodají barvu i chuť celé polévce.
- Jakmile se začne cibule opět připékat a bude dostatečně hnědá, přilijte zbytek vody (lépe vývaru, pokud máte).
- Osolte, opepřete a přidejte 3-5 lístků bobkových listů. Vše dobře promíchejte a nechte zlehka vařit cca 20 min.
- Pokud máte čerstvé houby, přimíchejte je rovnou nakrájené do hrnce. Pokud máte sušené - namočte si je předem cca na 10 min v horké vodě, poté sceďte a přidejte do hrnce.
- Mezi tím, co se polévka vaří, připravte si červenou čočku dle návodu - propláchněte v sítku a přiveďte k varu.
- Po 20 min stáhněte polévku z plotýnky a přimíchejte červenou čočku.
- Ochutnejte a případně dosolte, dopepřete.
Dobrou chuť!