Goji je komerční název pro plody dvou velmi příbuzných rostlin – kustovnice cizí (Lycium barbarum) a kustovnice čínské (Lycium chinense). Obě tyto rostliny patří do čeledi lilkovitých a svůj domov mají v jihovýchodní Evropě a Asii. Bobule této rostliny jsou v přírodní medicíně, především čínské a tibetské, používány po staletí.
Goji bývá opěvována především kvůli své vysoké výživové hodnotě. Bobule obsahují jedenáct minerálů, osmnáct aminokyselin, šest základních vitamínů, stopové prvky, polysacharidy, mastné kyseliny, karotenoidy (např. beta-karoten), fenol, kyselinu linoleovou, antioxidanty a jiné.
V tradiční čínské medicíně jsou goji, díky svému obsahu antioxidantů, používány k léčení kardiovaskulárních a zánětlivých onemocnění, přičemž se neužívají jen samotné bobule, ale také výluhy z kořene nebo listů rostliny. Konzumace goji prý také pomáhá při poruchách zraku, jako je třeba zelený oční zákal nebo degenerace žluté skvrny. Dále je používána k léčení onemocnění jater, sexuálních poruch a neplodnosti, a jako prevence rakoviny. (nazeleno.cz)
1 porce
Namočte goji minimálně na jednu hodinu do vody, aby změkla.
Přidejte k ní všechny ostatní ingredience, dobře vše rozmixujte a podávejte s plátkem citronu a s ledem.
Pokud budete vařit čaj, tak zalejte goji horkou vodou, nechte chvíli louhovat. Pak přidejte kapku zázvoru, citron a med. Goji nevyhazujte, naopak, po vypití čaje ji snězte.
Nebo zavolejte na číslo: 739 634 050
Přihlášením se na portál souhlasíte se zpracováním vaší emailové adresy provozovatelem v rozsahu popsaném v Podmínkách.